Het plaatsen van stuwen in de Verloren Kreek thv de Waterpolder in Damme en in het St. Trudoledeken achteraan de St. Lucakliniek in Assebroek

Recent werd een stuw geplaatst in de Verloren Kreek met het doel het water op te houden een 500 m voor de uitstroom in het Leopoldkanaal. Het is een nieuw concept waarbij dmv balken de peilregeling gebeurt in combinatie met een vispassage. Het afstroomgebied van de Verloren Kreek bedraagt 1100 ha. Het is de bedoeling in perioden van droogte  een bepaald peil te realiseren in de opwaartse percelen. Bij hoge waterstanden is er een uitsparing voorzien zodat het water altijd voldoende kan afwateren naar het Leopoldkanaal. Gezien het voor de eerste keer is dat dit concept wordt toegepast, zal de ervaring uitwijzen welk peilen het best gehanteerd worden.

Achteraan de St. Lucakliniek werd een klepstuw geïnstalleerd in het St. Trudoledeken met daarnaast een vispassage dmv een vlotter. Dit systeem laat toe dat de vlotter meegaat met het peil van de waterloop en de vismigratie niet geblokkeerd wordt. Deze constructie heeft een bijkomende functie met name het St. Trudoledeken stroomafwaarts op een lager peil te houden zodat de Marelbeek altijd gravitair kan afwateren in het St. Trudoledeken. De intentie is om het gemaal op de hoofdsloot zo weinig mogelijk te laten functioneren. Dit kan een aanzienlijke kostenbesparing betekenen op het vlak van energie.